Ako zatočiť s prechladnutím? | Šanca pre zdravie - portál o zdraví

Sú pre vás raňajky prioritou?

Áno, samozrejme.

Nie, neraňajkujem.

Sú, ale nemám čas sa naraňajkovať.

Neviem odpovedať na danú otázku.

Odoberajte naše novinky!

Ako zatočiť s prechladnutím?

23. január 2012
Prečo je niekto prechladnutý často a niekto skoro nikdy? Odpoveď je jednoduchá. To, či ochorieme, závisí od toho, akú máme silnú imunitu (odolnosť nášho tela). Imunitu musíme podporovať, najlepšie prirodzeným spôsobom.

Odolnosť tela podporíme otužovaním, hoci len pri sprchovaní striedaním teplej a studenej vody. Obliekajme sa primerane počasiu, chráňme sa pred prechladnutím. Doporučujem chodiť von za každého počasia a hýbať sa, nielen počas zimy, ale po celý rok.

Treba si dopriať aj dostatok spánku. Stravujme sa zdravo – málo tukov, veľa vitamínov a vlákniny. Určite nestačí doplniť ich nedostatok jednorazovo až vtedy, keď cítime, že už na nás niečo „lezie“. Dokonalým ochrancom nášho zdravia je vitamín C, najlepšie vo forme čerstvého ovocia (pomaranče, jablká, citróny, mandarínky, kiwi…).

Každý deň si môžeme dopriať vitamínovú bombu – pohár šťavy z jedného vytlačeného citróna osladený lyžičkou medu. Med je priateľom našej imunity. Dobrú službu svojmu zdraviu urobíme aj tým, keď si každý deň dožičíme strúčik cesnaku. Cesnak obsahuje látky, ktoré podporujú imunitný systém a bojujú so zápalmi v tele

Aby sme nedali vírusom šancu, treba počas chrípkového obdobia dodržiavať niekoľko pravidiel:

  • umývať si ruky,
  • vetrať miestnosti,
  • vyhýbať sa ľuďom, ktorí kašľú a kýchajú.

A čo robiť, keď už na nás vírusy zaútočili?

Použime najsilnejšie zbrane – cesnak a cibuľu, najlepšie surové, pretože varením sa ich účinok stráca. Výborné sú aj bylinkové čaje, hlavne lipový s medom.


Ak žijeme zdravo, telo si s prechladnutím hravo poradí a nedovolí vírusom spôsobiť nijaké ochorenie

 

Autor: MUDr. Jana Bendová, praktický lekár pre dospelých, Veľký Biel